Hızlı okuma, 2. Dünya Savaşı esnasında kule gözcülerinin düşman uçaklarını erkenden fark edebilmesi için Dr. Renshaw “takistoskop” adı verilen bir alet geliştirmişti. Bu alet gözün görme çevikliğini arttırma çalışmalarında kullanıldı. Merceği, saniyede 1/25, 1/50 ve 1/100 hızla açılıp kapanan bu alet, gözün görme çevikliğini belirgin bir şekilde arttırıyordu. Takistoskop aleti ile eğitilen gözcülerin kısa zamanda görme hızı arttırıldı. (Balıkesir hızlı okuma)
Bu teknik zamanla geliştirilerek 1950’ li yıllardan başlayarak eğitim bilimciler tarafından geliştirilerek hızlı okuma teknikleri oluşturulmuştur. Türkiye’ de ise 80’ li yılların başında hızlı okuma eğitimleri başlamıştır.
Hızlı okuma teknikleri iki ana prensibe dayanmaktadır. Göz geliştirilebilen bir organdır ve göz yapılan egzersiz çalışmaları ile gördüğü şekil, sembol ve kelimeleri daha hızlı algılama yeteneğine kavuşabilir ve okuduğunuz satırların daha geniş bir bölümünü beynimize ileterek hızlı okuma ve algılamayı gerçekleştirmemizi sağlar. BALIKESİR HIZLI OKUMA
Gözün görme alanının ve göz kaslarının çevikliğini bilimsel olarak bilgisayar yazılımı yardımı ile geliştirilerek kısa sürelerde çok daha fazla sayıda metni anlayarak hızlı okuyabilme yeteneğidir. Balıkesir Hızlı Okuma Kursu nasıl bakması, nasıl okuması ve nasıl kayması gerektiğini öğretir. Okuma ritmini ve hızını, gözün algılama kapasitesini, dikkat ve konsantrasyonu geliştirir. Göz-beyin arasındaki psikomotor okuma koordinasyonunu yeniden programlayarak, anlayarak hızlı okuma alışkanlığını kişinin özel gayretine ihtiyaç bırakmadan bilinçaltına yerleştirir. BALIKESİR HIZLI OKUMA
Gözlerimiz, okuma sırasında metin üzerinde soldan sağa doğru kayarak ilerler ve her kelime üzerinde duraklar. Gözlerimiz bu duraklamalar sırasında aynen bir fotoğraf makinesi gibi gördüğü kelimenin resmini çekip beynimize gönderir; beynimiz daha önceden öğrenmiş olduğu bu sembolleri çözerek bir araya getirir ve anlamlı bir bilgiye dönüştürür.
Normal bir insan dakikada 120-180 kelime okur. Günde 50-100 e-posta, birçok rapor, kitap veya gazete okumak zorunda olan bir işadamı ya da 500-600 sayfalık ders kitapları okuyan bir öğrenci ya da YGS, OKS, KPSS, ALES ve benzeri sınavlarda kısa sürede yüzlerce soruyu okuyup cevaplaması gereken bir öğrenci için bu seviye çok yetersizdir.
Hızlı Okuma ve Anlama tekniği, takistoskop, gruplama vs gibi çeşitli göz egzersizleri araçlarıyla, göz algılama kapasitesini ve duraklama esnasında gözün görme alanını geliştirme esasına dayanmaktadır.
NASIL YAPIYORUZ?
Eğitimimiz haftada 2 gün olup toplam 6 hafta sürmektedir.
Mevcut okuma hızını ortalama 3 – 5 kat oranında artırır.
Okuduğunuzu anlama/hatırlama gücünüzü tatmin edici düzeylere ulaştırır.
Göz ritmi ve görme kabiliyeti geliştiği için okurken gözleriniz yorulmaz.
Sınavlarda ortalama 25 – 45 dakika zaman kazanmanızı sağlar.
Sınavlara hazırlanırken aynı süre içersinde daha fazla soru çözebilirsiniz.
Okunan metin veya paragrafta verilmek istenen mesajı, ana fikri daha çabuk yakalayabilirsiniz.
Anlayarak Hızlı Okuma, alanında yüksek lisansını tamamlamış deneyimli kadromuz ile yürütülmektedir.